Comunicat al EXPROGAME - Asociaţia Patronatului Organizatorilor, Producătorilor şi Exploatatorilor de Jocuri de Noroc

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/revistaj/public_html/sites/all/modules/contrib/views/views.module on line 879.

În ultima perioadă se constată o tendinţă de monopolizare a pieţei organizatorilor de jocuri de noroc de către companii multinaţionale în dauna firmelor mici autohtone.

 Din păcate această monopolizare nu se realizează prin mijloace specifice economiei de piaţă, respectiv concurenţa liberă, ci prin dezinformarea şi influenţarea factorilor de decizie în vederea adoptării unor măsuri favorabile modului lor de lucru.

 Astfel, în ultimii doi ani au fost adoptate o serie de măsuri care favorizează exploatarea jocurilor de noroc de tipul slot-machine în săli de jocuri mari, caracteristice companiilor multinaţionale şi defavorizează exploatarea de jocuri în baruri sau alte locaţii ca şi activitate secundară, lucru specific firmelor mici şi mijlocii de jocuri de noroc.

 

1) Aceste măsuri au culminat cu adoptarea "biletelor de intrare", măsură pe care noi o considerăm neconstituţională întrucât impune o prestaţie forţată (respectiv vânzarea de bilete) din partea firmelor de jocuri de noroc.

Reamintim factorilor de decizie articolului 56 din Constituţia României :

"(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale. "

 

Asociaţia noastră intenţionează să lupte pe toate căile legale pentru abrogarea acestei măsuri. Alăturaţi-vă eforturilor noastre !

 

2) Prin OUG 77/2009 s-a limitat exploatarea de jocuri de noroc de tipul slot-machine pe locaţie la minimum 3 maximum 5 sau minimum 20 în locaţiile în care nu există pariuri sportive şi la minimum 2 în locaţiile în care există pariuri sportive. Măsura a ţintit exact firmele mici şi mijlocii a căror maxim de eficienţă consta tocmai în exploatarea între 5 şi 10 maşini într-un spaţiu.Însă acestea au găsit o "portiţă" asociindu-se cu firmele de pariuri. Sesizând această "portiţă" marile companii au "sugerat" factorilor de decizie să o închidă, lucru ce s-a şi întâmplat prin Legea nr. 246/2010. Prin această lege a fost adus şi următorul amendament :

"16. La articolul 15 alineatul (6) litera a), paragrafele (i) si (iii) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(i) minimum 15 mijloace de joc pentru spatiile in care, pe langa celelalte activitati care se desfaşoară în cadrul incintei respective, altele decât exploatarea de jocuri de noroc, se exploatează numai această categorie de mijloace de joc;
..................................................................................................
(iii) minimum doua mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locaţiile autorizate pentru activitatea de pariu sau loto; "

Cei care au realizat această "sugestie" nu şi-au dat seama decât prea târziu că prin aceasta şi-au desfiinţat propriile săli în care aveau şi pariuri.

Drept urmare, în şedinţa Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din 21.01.2011 au "sugerat" din nou adoptarea unui set de precizări prin care :

 "Organizatorii care doresc acest lucru se pot prevala de prevederile Art. 15 alin. (6) lit. a) pct (i) din OUG 77/2009 (un minim de 15 aparate / locatie), chiar în contextul în care în locaţia respectivă funcţionează şi o agenţie de pariuri."

Oricine citeşte acest articol (15 alin 6 lit. a pct. i) şi cunoaşte limba română ştie că acest text nu permite ceea se doreşte a se include în precizări.

Solicităm în acest context respectarea legii.

 

 Asociaţia noastră intenţionează să întreprindă toate demersurile necesare pentru refacerea climatului concurenţial de dinainte de 2009 şi stoparea favorizării companiilor multinaţionale în acest domeniu. Orice sprijin al dumneavoastră în acest sens, inclusiv prin aderare la asociaţia noastră este binevenit.  Ne puteţi scrie la  exprogame@gmail.com